dijous, 24 de maig del 2012

XERRADA 18 DE MAIG

Divendres18 de maig a la Casa de Cultura de Gironella hi va tenir lloc la xerrada:
"Les raons econòmiques, polítiques i socials d'una Catalunya Estat" a càrrec de Jaume Gómez secretari d'afers interns de la Fundació Catalunya Estat. Hi van assistir al voltant de 130 persones.
Des de Gironellaxlaindependència us donem les gràcies per l'assistència i animem a tothom a seguir col·laborant en els actes que s'aniran programant en els propers mesos.






dijous, 3 de maig del 2012

Article THE WALL STREET JOURNAL

Sembla que la prema internacional comença a veure que està passant realment entre Espanya i Catalunya. Molt interessant. Hi ha l'enllaç al diari per si algú vol llegir l'article en anglès.

The Wall Street Journal' defensa Catalunya en la pugna per complir amb els objectius de dèficit i acusa l'Estat d'asfixiar les comunitats autònomes per maquillar els comptes. En un article signat des de Barcelona per Raymond Zhong, el diari nord-americà critica el discurs recentralitzador del govern de Mariano Rajoy i l'acusa de malbaratar amb grans inversions, com per exemple l'AVE. "Els catalans saben de primera mà que tots els camins –i totes les autopistes– van a parar a Madrid", diu el subtítol de la informació. El títol és: "Perquè Espanya no reformarà". Zhong assegura que Espanya no aplicarà les reformes que ha promès a Brussel·les i acusa el govern de Mariano Rajoy de voler intervenir les autonomies en un "joc polític" per "distreure" de les "reformes que realment podrien ajudar els governs regionals a millorar els seus dèficits".
El columnista explica el dèficit fiscal al qual estan sotmesos Catalunya o les Balears i exposa els arguments del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per criticar l'asfíxia espanyola.

Diu el diari: "Els catalans tenen motius per posar en dubte la capacitat del govern espanyol per superar la situació econòmica. Rajoy ha estat culpant els governs regionals de l'excés de dèficit, argumentant que la despesa local havia posat en perill la solvència de tot l'Estat. Madrid ha amenaçat d'intervenir els pressupostos dels governs regionals". I afegeix: "Però d'acord amb Andreu Mas-Colell, el conseller d'economia de Catalunya, la veritable història és una mica diferent. El conseller explica que amb l'excepció del País Basc, 17 regions d'Espanya tenen autonomia per decidir la seva despesa, però gairebé ho fan sense ingressos".

 
"No hi ha cap garantia que els diners que paguen els ciutadans d'una regió a Madrid serveixin per finançar aquella regió. Això vol dir que el govern central pot fer que els seus propis dèficits pressupostaris semblin més petits i que els dels governs de la regió semblin més grans, senzillament quedant-se els diners recaptats a les autonomies".

 
 I conclou el text: "El resultat? Catalunya és la capital de la indústria espanyola i un dels districtes industrials més importants d'Europa, per darrere només en productivitat de la Llombardia a Itàlia i la conca del Ruhr a Alemanya. No obstant això, cada any, des del 1986, una mitjana de 9% del PIB de Catalunya en termes nets, ha deixat la regió per anar a Madrid i ser redistribuït a tot l'Estat. A Espanya, només les Illes Balears renuncien a una part més gran de la seva producció anual. En cap altre lloc d'Europa o Amèrica del Nord no hi ha transferències intraestatals de tal magnitud".